April 27, 2024

ANTREC Alba Transilvania

EMC Transylvania Lands Cluster

A.N.T.R.E.C. este o asociaţie naţională, care identifică, dezvoltă şi promovează ospitalitatea şi turismul rural românesc.  Ca organizaţie neguvernamentală, A.N.T.R.E.C. este apolitică și recunoscută pe plan naţional şi internaţional ca un important lider în dezvoltarea turismului rural românesc, în încurajarea conservării ecologice şi păstrării culturii tradiţionale româneşti. Încă de la înființare a aderat la Federaţia Europeană de Turism Rural – EUROGÎTES.

A.N.T.R.E.C. a apărut din necesitatea de identificare şi promovare a potenţialului turistic rural din România, plecând de la realitatea din sector, respectiv dimensiunile relativ reduse ale afacerilor din domeniu pentru care eforturile singulare de promovare ale proprietarilor de pensiuni rurale ar fi insuficiente şi nu ar putea avea un impact semnificativ.

A.N.T.R.E.C. a fost înfiinţată în 1994 cu filiale în 32 de judeţe, astăzi cu un număr de circa 2.500 membri, afiliați la EUROGÎTES – proprietari de structuri turistice şi agroturistice din peste 800 de localităţi. Constituirea asociaţiei respectă art. 196-261 din Noul Cod Civil Român şi Legea 21 din 1924, modificată de OG 26/2000. Începând din anul 2007 structurile de organizare ale A.N.T.R.E.C. România s-au dezvoltat corespunzător celor opt regiuni de dezvoltare economică din România, fiind astfel mult mai eficientă relaţionarea cu organismele şi instituţiile regionale.

Din dorința de a valorifica resursele umane și naturale din Munții Apuseni, moții și primarul din Albac – Vasile POPA au făcut primii pași pentru fondarea asociației naționale în 1994. Așa s-a născut Filiala A.N.T.R.E.C. Alba care a devenit un lider național și internațional recunoscut. Constituirea Academiei rurale transilvane în 1999 a fost următorul pas în valorificarea extraordinarului potențial uman și material de care se bucură Transilvania. Inițiatorii academiei au întreprins demersurile necesare pentru dobândirea personalității juridice în 2005. A fost firesc deci ca inițiator național, persoana juridică să poarte numele A.N.T.R.E.C. Filiala Alba, nume sub care a devenit partener internațional în Ansamblul Regiunilor Europene, iar în perioada 2011-2012 a deţinut preşedinţia A.N.T.R.E.C. România. Grupul Academia rurală transilvană a constituit un consorțiu care a organizat în luna mai 2011 în Cetatea Alba Carolina Primul Congres Internațional de Turism Rural din România. O primă consecință a lucrărilor congresului a fost înscrierea municipiului Alba Iulia în competiția EDEN – Destinații Europene de Excelență, iar la finalul concursului european cu tema turismul și regenerarea siturilor fizice, Municipiul Alba Iulia a obținut locul I în 2012. O altă inițiativă, rezultată din declarația de la finalul congresului, se materializează în martie 2014, când pe baza unui protocol de colaborare s-a constituit Transylvania Lands Cluster cu entitate de management – EMC – A.N.T.R.E.C. Filiala Alba, cel mai important grup transilvănean de turism și servicii. Prima acțiune recunoscută a membrilor clusterului a fost în 2016, prin lansarea inițiativei Alba Iulia – Smart city, preluată apoi ca proiect pilot de primăria din Alba Iulia.

A.N.T.R.E.C. şi-a propus şi a reuşit în cei 25 ani de existenţă să asigure vizibilitatea – în massmedia şi pe internet – a eforturilor şi activităţilor proprietarilor de structuri turistice rurale şi a serviciilor oferite de aceştia. Un număr mare de turişti români şi străini, dornici să cunoască satul românesc şi oamenii săi au folosit destinaţiile recomandate participând la numeroasele evenimente organizate de asociaţie.

A.N.T.R.E.C. susţine permanent interesele membrilor săi, participă cu propuneri şi iniţiative legislative, solicită şi susţine modificări de reglementări în conformitate cu tendinţele actuale ale turismului rural, contribuind astfel la dezvoltarea și punerea în valoare a patrimoniului rural din România. Valorizarea patrimoniului rural a ajutat la dezvoltarea comunităţilor, determinându-i pe mulţi să înceapă o afacere, să facă investiţii, iar comunitățile să prospere. În plus, după cum arată statisticile, tot mai mulţi turişti sunt atraşi de ideea vacanţelor ecologice. Oamenii secolului 21 caută tot mai mult un colţ de natură unde să-şi petreacă vacanţele sau sfârşitul de săptămână, unde să se simtă bine și cu servicii de calitate. În România din fericire, există o mulţime de asemenea locuri binecuvântate: începând cu Delta, Valea Prahovei, până la Bucovina, Maramureș şi Transilvania. În plus, raportul calitate – preţ este excelent. Pensiunile din reţeaua naţională A.N.T.R.E.C.  vă aşteaptă în orice anotimp !

Misiunea A.N.T.R.E.C. :

● identificare şi promovare a potenţialul turistic rural;

● organizare de cursuri de pregătire profesională pentru gazde, agenţii de turism rural, prin seminarii,cursuri de scurtă şi lungă durată, schimburi de experienţă între membrii filialei Alba şi organizaţii similare din ţară şi din străinătate;

● transmitere de informaţii legate de turismul rural întregii reţele judeţene Alba şi instituţiilor implicate în mod direct sau indirect în promovarea şi dezvoltarea turismului rural;

● organizare de campanii de publicitate pentru unităţile clasificate şi omologate, incluse în reţea, prin mass-media.

Funcţiile cheie A.N.T.R.E.C. :

● Reprezentare/ Lobby;

● Marketing/ Promovare/ Consultanţă;

● Controlul calităţii / Produse standard;

● Pregătire/Instruire;

● Recomandări / Informaţii.

Statutul actualizat cu funcții cheie EMC A.N.T.R.E.C. Filiala Alba poate fi consultat aici.